We have 7 guests and no members online

Explore more about our students!

You will discover that we have the best students artworks in our school.

Take a peek!

content program&events

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekitar perjumpaan YBhg Dekan iKOM, Professor Madya DR. Hj Huzili Hussin dengan pelajar Tahun 1 (5 Mac 2018), Tahun 2 (6 Mac 2018) & Tahun 3 (9 Mac 2018). Antara lain perjumpaan itu bertujuan untuk menyampaikan amanat dan harapan YBhg Dekan kepada semua pelajar. Di samping itu, program tersebut juga bertujuan untuk megeratkan lagi silaturahim.

#iKOMmantap
#satukanlahhatikita
#creativityisouraspiration

 

 

 

 

 

 

 

Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM telah mengikuti siri ketiga jelajah Program Titian Kasih Mega 2018 pada 13 Mac lalu bertempat di SMK Dato' Sheikh Ahmad dan SM (Agama) Al-Maad. Taklimat disampaikan oleh Professor Madya Dr. Hj Huzili Hussin, Dekan iKOM dan En. Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, pensyarah iKOM mengenai Revolusi Industri 4.0 kepada para pelajar. 

En. Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, Pensyarah dan selaku wakil iKOM menerangkan mengenai Revolusi Industri 4.0 kepada pelajar SMK Tengku Budriah

 

Puan Nur Azila Azahari, Pensyarah iKOM bertanyakan soalan dan memberikan hadiah kepada pelajar

 

En. Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, Pensyarah dan selaku wakil iKOM menyampaikan penerangan kepada pelajar SMKA ArauPada 28 Februari lalu, berlangsungnya sebuah program Titian Kasih Mega 2018 peringkat sekolah-sekolah menengah Parlimen Arau. Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) UniMap menjadi salah sebuah agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan bagi menyampaikan maklumat mengenai Revolusi Industri 4.0.

En. Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, pensyarah dan selaku wakil iKOM menerangkan kepada para pelajar mengenai sejarah, pengenalan, ciri-ciri dan impak Revolusi Industri 4.0 terhadap masyarakat. Program anjuran Yayasan Tuanku Syed Putra dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Perlis tersebut melibatkan beberapa buah agensi kerajaan antaranya Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan beberapa buah agensi kerajaan lain. 

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat mencemar duli bagi merasmikan program tersebut di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Agama Arau. Sebanyak 12 buah sekolah menengah sekitar Parlimen Arau yang terlibat.

 

Disediakan oleh Nadia Farhani Mohd Yusof

 

 

 

 

Professor Madya Dr. Hj Huzili Hussin, Dekan Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) berpendapat bahawa Program Titian Kasih Mega 2018  yang berlangsung di setiap sekolah menengah kawasan Parlimen Arau adalah relevan dan mampu memberikan keberkesanan kepada para pelajar.

Menurut Professor Madya Dr. Huzili, rangkuman jenis-jenis taklimat seperti kesihatan, bencana alam, jenayah, agama dan teknologi adalah menepati sasaran program.

“Revolusi Industri 4.0 (RI 4.0) lebih kepada media dan media sendiri memerlukan medium untuk penyampaian kepada audiens. iKOM merupakan satu-satunya pusat pengajian di UniMAP dan institusi pengajian tinggi di Perlis yang memperkenalkan pengajian media baharu sekaligus menjadikan iKOM sebagai pelopor dalam bidang ini”, kata Professor Madya Dr.Huzili.

Menurut Professor Madya Dr. Huzili juga, pendekatan berbeza digunakan dalam penyampaian maklumat tentang RI 4.0 supaya objektif utama mengenai perubahan dalam teknologi pada masa kini dapat diterima oleh para pelajar.

“Apabila berlaku ledakan maklumat bermakna terdapat maklumat positif dan negatif yang harus dikenalpasti oleh para pelajar dan perlu sentiasa bersedia untuk perubahan tersebut”, tambah beliau lagi yang baru selesai menyampaikan taklimat dalam siri kedua jelajah program Titian Kasih Mega 2018 di SMK Arau dan MRSM Arau pada 7 Mac lalu.

 

Oleh Nadia Farhani Mohd Yusof

Pada 12 Februari lalu, iKOM telah menerima lawatan kerja dari Politeknik Besut, Terengganu. Lawatan kerja sehari tersebut antaranya bertujuan sebagai penanda aras dalam usaha politeknik tersebut mempertingkatkan operasi pengurusan dalam bidang teknologi maklumat di samping menjalinkan hubungan dengan iKOM.

Lawatan yang diketuai sendiri oleh En. Mukhtar Bakar, Pengarah Politeknik Besut, turut disertai oleh tiga pegawai politeknik tersebut. Program lawatan dimulakan dengan taklimat penubuhan Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) dan penawaran program Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Media Baharu (RA72) oleh Dr. Mohammad Rezal Hamzah, Timbalan Dekan Akademik dan Penyelidikan. Ahli rombongan turut dibawa melawat ke makmal multimedia, studio audio digital dan studio kamera berbilang dan skrin hijau (MCP studio) bagi memberikan gambaran yang lebih jelas tentang program pengajian yang ditawarkan oleh iKOM.

Politeknik yang baru ditubuhkan pada 22 Mac 2017 tersebut merupakan politeknik termuda di Terengganu yang mengetengahkan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET). TVET diyakini mampu mengurangkan kebergantungan negara terhadap tenaga kerja asing.

 

 

Go to top