Explore more about our students!

You will discover that we have the best students artworks in our school.

Take a peek!

content program&events

Fill up your tummy at 'Jom Mai Makan’ with variety types of viral foods to be tasted. Don’t forget to spend just RM30

to get an exclusively custom-made t-shirt, medal and certificate by joining ‘Health Hack Fun Run’ and be a high courage hero

by donating your blood there. Reminiscing your childhood memories at ‘CulFest’ traditional cultural games and give away few bucks to put

smiles for those unfortunate orphans. Challenge yourself and be competent for ‘Ryling For Fit’. Be concern and knowledgeable society about

autism and meet up with Hafiz Hamidun at ‘Nasca Autism’. Weight more than 60kg? Don’t worry ‘Project Stylo’ is welcoming for everyone

to sit and watch the fashion show by Gene Martino. Little did we know about their sacrifices and for that, ‘Fundval Love Mom’ gladly

celebrating Mother’s Day and show our respect to all the single mothers. Put your hands up and enjoy the most magnificent

performances by local famous artists at ‘Legend Concert’. So what are you waiting for? Grab your key and drive your car.

All the way to iKOM events. Come join us to the most spectacular final year students iKOM’s events!

Pada 14-15 April lalu, seramai 35 orang siswa/i Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) telah dijemput oleh Astro ke Program Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) Peringkat Zon Utara bertempat di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar. Jemputan selama dua hari tersebut bertujuan memberikan pendedahan secara amali mengenai dunia penyiaran kepada para siswa/i.

Rombongan yang diketuai oleh YM Tengku Kastriafuddin Shah Tengku Yaakob, Pensyarah iKOM disertai oleh siswa/i tahun satu dan dua iKOM. Siswa/i diberikan peluang melihat proses-proses penyiaran dan teknikal serta belakang tabir. Mereka turut diajarkan kemahiran mengendalikan peralatan teknikal untuk visual, audio dan pencahayaan oleh pihak produksi Astro.

Pada 10 April lalu, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menganjurkan ‘Asian Youth Indie Film Festival 2018’ (AYIFF’18) yang diadakan di Dewan Muadzam Shah, UUM.  AYIFF’18 diadakan bagi mengiktiraf dan memberi ganjaran kerja selain menggalakkan pelajar dan pembuat filem indie muda terus menghasilkan karya kreatif yang berkualiti tinggi melalui festival filem dan animasi.

Seramai 71 orang peserta disenarai pendek bagi tujuh kategori  dan beberapa anugerah khas daripada hampir 1000 penyertaan seluruh ASEAN . Salah seorang siswi Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM), Aida Filzah Ramli telah mengungguli anugerah bagi kategori ‘Best Public Service Announcement’ (PSA) mengalahkan sembilan orang calon lain bagi kategori tersebut.

Pro-Canselor UUM, Yang Teramat Mulia Tan Sri Tunku Puteri Intan Shafinaz Almarhum Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah berkenan menyampaikan anugerah kepada pemenang kategori Pelakon dan Pengarah bagi Ikon Generasi Muda Terbaik. Turut hadir pada malam gala tersebut adalah Pro-canselor UUM, Yang Berbahagia Dato’ Seri Amar DiRaja Tan Sri Haji Osman Haji Aroff dan Yang Berhormat Dato’ Haji Ahmad Zaini Japar.

Penonton turut dihiburkan oleh persembahan artis-artis terkemuka tanah air seperti Jaclyn Victor, Dato’ Ramli Sarip, Akma, Zahid, Dato’ AC Mizal, Datuk Eizlan Yusof, Pekin Ibrahim dan ramai lagi.

Pada 5 April lalu, Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) telah menerima lawatan daripada 32 orang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Sheikh Ahmad. Lawatan sehari tersebut antaranya bertujuan memberikan penerangan dan pendedahan kepada pelajar mengenai media dan teknologi multimedia.

Lawatan yang diketuai oleh En. Shahrim Saad, Pengetua SMK Dato’ Sheikh Ahmad, turut disertai oleh seorang lagi guru pengiring. Para pelajar diberikan penerangan oleh para pensyarah iKOM iaitu En. Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, YM Tengku Kastriafuddin Shah Tengku Yaakob dan En. Maskor Bajuri.

Pelajar turut dibawa melawat ke makmal multimedia, studio audio digital dan studio kamera berbilang dan skrin hijau (MCP studio) bagi memberikan gambaran yang lebih jelas tentang program pengajian yang ditawarkan oleh iKOM dan diberikan peluang mengendalikan peralatan-peralatan di makmal dan studio. Selesai lawatan di iKOM, pelajar diberikan kesempatan melawat konti UniMAP FM yang terletak di perpustakaan UniMAP Pauh Putra.

Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) telah mengikuti siri terakhir jelajah Program Titian Kasih Mega 2018 pada 10 April lalu bertempat di Kolej Vokasional Arau dan Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Sirajuddin. Taklimat disampaikan oleh Professor Madya Dr. Hj Huzili Hussin, Dekan iKOM mengenai Revolusi Industri 4.0 kepada para pelajar.