We have 4 guests and no members online

Explore more about our students!

You will discover that we have the best students artworks in our school.

Take a peek!

content program&events

SELAMAT DATANG WARGA BAHARU iKOM SIDANG AKADEMIK 2018/2019

Tahniah diucapkan kepada warga baharu UniMAP terutamanya kepada para pelajar yang mendapat tawaran pengajian dalam program Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Media Baharu (RA72). Pihak iKOM amat mengalu-alukan kedatangan pelajar baharu pada bulan September ini. Lakukan persiapan yang rapi dan pastikan semua dokumen penting dibawa lengkap sewaktu hari pendaftaran, Harapan kami adalah dengan kedatangan anda ke iKOM, ianya mampu membawa perubahan dan impak positif kepada Pusat Pengajian Pembangunan Insan & Teknokomunikasi (iKOM) ini pada masa akan datang. Selamat datang dan semoga berjaya.

Disediakan oleh: Nurul Fazriza Fasya binti Ahmad Jalaludin

                     

                              

                       

Majlis Santapan Tengah Hari DYMM Tuanku Raja Perlis 2018

Pada 17 Julai 2018 yang lalu, Majlis Santapan Tengah Hari telah diadakan di Dewan 2020 bagi meraikan Ulang Tahun Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni AlMarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail yang ke-75.

Pihak Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) terlibat untuk menjayakan majlis santapan ini sebagai Ahli Jawatankuasa Keceriaan dan Hiasan. Para staf yang dilantik bertangungjawab untuk menyediakan bahan digital seperti video, hologram dan project mapping. Bahan-bahan digital tersebut juga telah diuji terlebih dahulu pada 15 Julai 2018 sewaktu sesi raptai bagi memastikan ianya tidak mengalami sebarang kesulitan pada hari kejadian. Tugas penyediaan bahan-bahan tersebut diketuai oleh Encik Ameer Fuhaili, Encik Mohd Erpi dan Tengku Kastriafuddin Shah.

Disediakan oleh: Nurul Fazriza Fasya binti Ahmad Jalaludin

   


               

                  

                 

               

                 

                

         

    

    

JAMUAN HARI RAYA 2018 & KENDURI KESYUKURAN iKOM

Jamuan Hari Raya 2018 dan Kenduri Kesyukuran iKOM telah diadakan pada 10 Julai 2018 di perkarangan Kafe Kompleks Pusat Pengajian UniMAP (Blok B). Majlis ini dihadiri oleh Dekan iKOM, Prof. Madya Dr. Huzili Hussin, para pensyarah, staf pentadbiran, dan beberapa jemputan luar. Majlis ini bertujuan untuk meraikan bulan Syawal Al-Mubarak 1439H dan meraikan kejayaan iKOM mendapatkan akreditasi MQA. Pelbagai juadah yang disediakan seperti kambing golek, nasi ayam, lontong, sate, bihun sup, kek, kuih raya, durian, rambutan serta ketupat dan rendang. Malah, sudut karaoke turut disediakan kepada tetamu yang ingin menghiburkan para jemputan. Jamuan ini dilihat dapat mengeratkan silaturahim staf iKOM dan juga jemputan luar yang lain.

Disediakan oleh: Nurul Fazriza Fasya binti Ahmad Jalaludin

 

 

PENGUMUMAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AKHIR SEMESTER 2 SIDANG AKADEMIK 2017/2018

Sukacita dimaklumkan bahawa keputusan peperiksaan Semester Kedua Sidang Akademik 2017/2018 bagi pelajar program Ijazah Sarjana Muda akan dikeluarkan secara atas talian pada 18 Julai 2018 bermula dari jam 9 pagi.

Para pelajar boleh mendapatkan keputusan masing-masing melalui pautan Online Student Information (OSI) ynag terdapat pada Single Sign-On di dalam Portal Pelajar atau dilayari terus ke laman sesawang Online Student Information iaitu http://osi.unimap.edu.my atau melalui aplikasi mobile UniMAP Student News Feed.

Takut? Resah? Gelisah? Jangan bimbang kami dari pihak UniMAP khususnya Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) sentiasa mendoakan kejayaan anda semua.

Akhir sekali, kepada pelajar tahun akhir, anda dinasihatkan untuk mencetak slip keputusan peperiksaan setiap semester sebelum status anda dikemaskini sebagai tamat pengajian. Semoga berjaya.

Disediakan oleh: Nurul Fazriza Fasya binti Ahmad Jalaludin

            

          

 

BENGKEL PEMANTAPAN STAF AKADEMIK iKOM 2018

Bengkel Pemantapan Staf Akademik iKOM telah diadakan pada 10 Julai 2018 di Bilik Seminar iKOM. Bengkel ini telah dihadiri oleh ahli akademik iKOM. Bengkel ini juga diserikan lagi dengan kehadiran penceramah jemputan iaitu Prof. Dr. Amran Ahmed dari Institut Matematik Kejuruteraan UniMAP. Tujuan pelaksanaan bengkel pemantapan ini adalah untuk menambahbaik dan memantapkan hala tuju staf akademik iKOM secara amnya. Antara pengisian bengkel ini adalah berkaitan Pemantapan Akademik dan Pemantapan Penyelidikan. Pemantapan Akademik melibatkan capaian KPI dan peranan ahli akademik serta pembangunan staf akademik. Pemantapan Penyelidikan pula adalah perbincangan dan pembentangan data pencapaian penerbitan dan penyelidikan pusat pengajian dan staf secara individu.  Seiringan itu, bengkel ini diharap dapat membantu hala tuju staf dan pusat pengajian secara keseluruhannya bagi tahun 2018 dan 2019 akan datang.

Disediakan oleh: Nurul Fazriza Fasya binti Ahmad Jalaludin

Go to top