We have 11 guests and no members online

Take a peek!

content program&events

 

         

 

          


Pada 20 Disember 2018, telah berlansungnya program e-REKA yang bertempat di Dewan Ilmu, Kampus Alam Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). e-REKA ini disertai oleh peserta dari seluruh Malaysia. iKOM telah mendapat 2 (dua) Emas dan 7 (tujuh) Perak pada pameran tersebut.


Antara tajuk yang menyertai pameran tersebut adalah:


1. Intrumen Literasi Kesihatan HLS Malaysia. (Dr Mohamad Rezal Hamzah, Dr Emma Mirza Wati Mohamed, Suffian Hadi Ayub, Dr Them Jen Sern, Dr Arina Anis Azlan, Dr Abdul Latif Ahmad) - EMAS
2. Monitoring Smart Home Office Automation system using voice recognition. (Wan Nor Ashiqin Wan Ali, Azhan Zamire Mukhtar, Khairol ANur Adenan Bashah, Nasrul Lihisham Ahmad, Mohd Khairul Anam Mohd Ali & Zulhimi Makhzani.) - EMAS
3. Model Kelestarian Alam Sekitar melalui pendekatan inovatif keusahawan sosial. (Prof Madya Shuhairimi Abdullah, Nur Suriaty Daud, Dr Yasmin Ahmad & Jamsari Jamaluddin) - PERAK
4. Pembangunan Modul ‘Coping Skill’ pendekatan terapi tingkah laku kognitif (CBT) terhadap murid sekolah rendah kawasan berisiko negeri Perlis. (Prof. Madya Huzili Hussin, Mohamad Rezal Hamzah, Adila Ismail, Dr Yasmin Ahmad, Nur Dinah Johary) - PERAK
5. The effect of LGBT (Lesbian Gay Biseksual Trangender) in society (study case). (Prof Madya Dr Amani Ali, Prof Madya Dr Huzili Hussin, Dr Yasmin Ahmad, Dr Noormaizatul Akmar Ishak, Dr Abdul Jalil Ramli, Syraiya A huhmad Yazid) - PERAK
6. Visualisation Introverted Students perspective through interactive animated digital comic. (Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, Wan Amsyar Zawir Wan Mohd Sofi, Tengku Kastriafuddin Shah Tengku Yaakob, Mohd Kasturi Nor Abdul Aziz, Abdul Rahman Manaf) - PERAK
7. Augmented Reality Mobile Information System (ARMIS) for product collaboration with QR Code and mobile application. (Dr Noormaizatul Akmar Ishak, Siti Nur Anissa Ismail, Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, Tengku Kastriafuddin Shah Tengku Yaakob, Nur Azila Azahari, Mohd Erpi Mohd Ali, Zuraidi Ahmad Mokhzar) - PERAK
8. Naratif Pengkisahan Sejarah Kota Muzium Kayang menggunakan teknik interaktif pemetaan dinding (wall projection mapping). (Ameer Fuhaili Mohamad Hashim, Tengku Kastriafuddin Shah Tengku Yaakob, Mohd Erpi Mohd Ali, Zuraidi Ahmad Mokhzar , Nor Dalila Nazri, Ahmad Fahmi Mahmood, Mohd Kasturi Nor Abdul Aziz )- PERAK
9. Pembangunan Intrumen dan modul kemahiran keibubapaan untuk mendidik dan membangunkan potensi generasi milenia. (Dr Mohamad Rezal Hamzah, Dr Jamiah Manap, Prof Madya Dr Fazilah Idris, Prof Madya Dr Salasiah Han Hamjah, Dr Noor Diana Tambi, Dr Norul Huda Sarmon, Dr Norjanah Saim, Dr Arena Che Kassim, Dr Salina Nen, Dr Aizan Sofia Amin) - PERAK

 

 

His parent gave him a name Wan Amsyar Zawir, son of the Wan Mohd Soffie and Sharifah Azirah binti Syed Ghazali. He was born in Arau, Perlis. Wan Amsyar went to SMK Dato 'Sheikh Ahmad in the Science Stream stream and then continued his studies to Malacca Matriculation College majoring in Accounting Program. Hence, he extended his studies at the Public University of Malaysia Perlis in the field of Bachelor of New Media Communication, thus achieving CGPA: 3.5.

Wan Amsyar has interests in thse field of Illustration, Photography, and Videography and has hobbies such as sketching, reading forums and playing video games. His interest in the field is capable of driving Wan Amsyar who aspires to become a successful Freelancer in Design. His passion for achieving his dream can be verified with award received in Innovation Awards. His feeling upon receiving award can be felt when he says "A surprise to be sure but a welcome one, did not get any nomination for any award in UniMAP during when I was a student, let alone receiving it. I did not expect that I could reach this level without my family, lecturers and friends who helped me on my 3 years of journey as a UniMAP student ".

Some of the tips that Wan Amsyar would like to share with us is do not expect the lecturers to teach you everything, sometimes you have to explore on your own. This is true especially for technical subject such as Graphic Design, Video Production and Animation. Hence, Youtube is a good teacher to learn new things about Adobe software on your own. There are plenty of Youtubers out there who taught him tons of new things, here are his recommendations:

Dansky - Graphic design
Draw with Jazza - Animation
Peter McKinnon - Videography
Mattias Burling - Photography
Tony & Chelsea Northrup - Photography
Photoshop Training Channel - Self-explanatory.

Next is do not be afraid to experiment with new things. Lastly, help your friends in the field which you are good at. Now, Wan Amsyar is pursuing full time as freelancer. Hope we all wish him a good luck.

Aida Filzah, gadis cerdik yang berusia 22 tahun telah berjaya menempa nama untuk anugerah buku seterusnya mengharumkan nama iKOM.  

ketamakan beliau dalam menimba ilmu  untuk meneruskan langkah mengejar impiannya  dapat dibuktikan dengan pencapaian beliau dalam  Anugerah Dekan Semester 1 hingga 6, Anugerah Gemilang Siswa, Anugerah Khas Akademik Ikom, Anugerah Pelajaran Industri Kumpulan Media Karangkraf dan Anugerah AYIFF 2018 - The Best Public Services Announcement.

Kebanggaan dalam keputusan yang cemerlang beliau dikongsi bersama ibu dan ayah tercinta. " Saya sendiri bukannya lahir daripada sekolah yang hebat dan waktu keputusan SPM tidaklah tinggi mana. Tapi berkat doa ibu ayah keluarga saya yang banyak berkorban untuk saya, alhamdulillah Allah kurniakan kejayaan ini. Ibu ayah saya berharap saya akan terus menimba ilmu dan jadikan kejayaan ni mendorong semangat di hari-hari kedepan.

Kata-kata azimat yang saya tidak pernah lupa adalah daripada ayah saya " Ayah tak ada harta yang banyak, jadi ayah hantar adik untuk menimba ilmu sebab ilmu sahaja yang akan kekal sampai bila-bila". Kata-kata ini yang membuat saya struggle sampai sekarang."

Kegembiraan dan kesyukuran dirasai beliau kerana baginya , tidak pernah terfikir menamatkan ijazah ini dengan kelas pertama. Malah beliau ada mengatakan bahawa kejayaan ini bukan tiket untuk beliau mendabik dada, masih jauh perjalanannya dalam bidang akademik ini. Banyak lagi yang perlu digapai. Doakan beliau terus rajin menimba ilmu di bumi Allah yang luas ini. Amiin.

Tidak lupa juga pesanan dan tips ringkas ditujukan kepada juniornya yang lain di iKOM antaranya adalah " Belajar lah. Walaupun bunyinya cliche tapi percaya bila anda berjaya anda akan melihat wajah ibu ayah anda tersenyum bahagia. Saat itu, Tuhan sahaja tahu bagai mana perasaannya. Hormati pensyarah anda walaupun anda terasa hati. Mereka yang menabur ilmu kepada anda.  Terus membawa nama iKOM ke peringkat yang lebih baik. Mungkin saya boleh kongsikan sedikit dengan semua apa yang saya buat selama saya menuntut di UniMAP. Betulkan niat. Jika niat dah salah, maka penghujungnya nanti pasti terpesong. Niat belajar kerana Allah, dan mahu balas jasa ibu dan ayah kita. Setiap perkara perlukan usaha. Niat perlu diselarikan dengan usaha. Selepas itu tawakal. Namun, dalam tawakal juga perlukan usaha. Usaha yang bagaimana? Usaha berdoa pada Allah. Semoga Allah pandang kita dan berikan kita kejayaan. Jangan pernah ambil sambil lewa 3 perkara iaitu midterm, assignment dan kehadiran. Walaupun markahnya sedikit, namun sangat membantu semasa final nanti. Jumpa lecturer bincang apa yang tak faham dan consult assignment. Jangan ikut kawan. Kawan kadang menjadi penawar, kadang menjadi racun. Pilih kawan yang baik agar menjadi pendorong kita untuk belajar.  Kawal emosi diri. Setiap manusia ada masalah tersendiri. Yakin dan percaya Allah tidak beri kita ujian jika kita tak mampu. Kawal emosi, dan teruskan belajar. Jangan abaikan pelajaran walaupun kita dalam keadaan stress sekali pun. Kena bijak kawal emosi."

 

Begitulah nasihat ikhlas daripada penerima anugerah buku.

Tahniah diucapkan kepada graduan IKOM kerana telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang. Terima kasih juga kepada Prof. Madya Dr. Mohd. Fo’ad Sakdan kerana telah bersama-bersama sekaligus merasmikan IKOM Day dan Homecoming pada 26 Oktober 2018 yang lalu.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada YBhg Dekan IKOM, Professor Madya Dr. Hj Huzili Hussin memberikan ucapan dengan intipati yang bermanfaat kepada pelajar agar sentiasa belajar dari kesilapn dan sentiasa berusaha untuk mengubah diri untuk menjadi lebih baik. Terima kasih juga kepada graduan IKOM sesi 2015/2016 yang telah hadir ke majlis tersebut dan berkongsi pengalaman yang cukup menarik untuk menaikkan semangat pelajar IKOM untuk terus maju ke hadapan dan mengharumkan nama fakulti dan universiti.

oleh : Farhana Ruzaihan

Pada 29 Oktober  2018, sudah terukir lagi sejarah di Istiadat Konvokesyen UniMAP ke-13, salah seorang pelajar Pusat Pembangunan Insan Teknokomunikasi (ikom) , Aida Zulaikha Bt Akmar Harfidzi berjaya mengorak langkah kepentas Anugerah pingat emas Naib Canselor baru-baru ini.

Gadis itu merupakan anak sulung kepada 4 orang adik-beradik. Beliau dilahirkan pada tahun 1996 oleh pasangan berbahagia Akmar Harfidzi bin Hasan bersama isteri tercinta Rohana bt Mohamed yang merupakan Guru Pendidikan Khas di Sk Seri Sekinchan. Namun, pada tahun 2004 bapa beliau meninggal dunia akibat pendarahan dalam otak.

"Bagi saya, kehilangan seorang yang sangat rapat dengan saya, seorang yang bergelar 'Ayah' ketika usia 8 tahun adalah satu cabaran yang paling besar. Kita lihat orang lain berpelukan ketika mengecapi kejayaan dalam UPSR,PMR ,SPM dan Matrikulasi tapi saya hanya ada ibu saya dan adik-adik , atok dan nenek saya. Jadi saya anggap kehilangan abah sebagai satu cabaran yang perlu saya genggam kuat-kuat. Cabaran yang membuktikan pada orang lain bahawa walaupun keluarga saya tak lengkap, tapi saya juga boleh berjaya." itu lah yang diluahkan oleh seorang gadis kental hatinya.

Beliau dapat mengecapi kejayaan sekarang kerana berpegang dengan kata-kata ajab "Takde siapa boleh bantu kamu selain diri kamu sendiri". Kata-kata ajaib tersebut memberikan bukti yang kukuh terhadap pencapaian beliau sebagai seorang yang aktif menyertai pelbagai program dan persatuan sepanjang 3 tahun pengajian di UniMap. Beliau pernah mendapat Anugerah Versatil dalam Anugerah Gemilang Siswa UniMap 2017, Anugerah Kepimpinan dalam Anugerah Gemilang Siswa iKOM dan mendapat Anugerah Dekan Hampir setiap semester. Beliau juga merupakan mantan Setiausaha Agong Majlis Perwakilan Pelajar 2016/2017, mantan Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan, mantan Setiausaha 2 Festkon11, mantan Ahli Kelab Teater UniMap dan Exco Protokol iKOM.

"UniMAP merupakan sebuah institusi pengajian tinggi yang holistik. Bukan sahaja menitik beratkan prestasi akademik pelajar, malah turut menitikberatkan sahsiah diri pelajar melaku penganjuran program-program seperti Kem Ganas, Seminar Graduan Holistik dan progam 7 Pillars. Pengalaman yang saya tak dapat lupakan adalah ketika saya berpeluang menyertai Jelajah Ilmu UniMAP ke Azerbajian dan Kazakhstan. Sukar untuk lihat kemesraan dan keprihatinan sebegini dalam kalangan warga Malaysia."

Beliau semestinya bangga dengan keputusan dicapai malah kebanggaan tersebut dirasai oleh ibunya sendiri yang tidak putus-putus mengucapkan tahniah diselitkan juga ucapan syukur dan terima kasih buat tenaga pengajar dan pihak universiti kerana telah berjaya mendidik dan membentuk sahsiah anaknya hingga berpeluang mendapati pingat. Ibu beliau turut berharap agar anaknya dapat menjadi contoh yang baik untuk adik-adik.

Kini, sudah tentu kejayaan bukan titik terakhir bagi Aida malah gadis itu akan terus menggapai impiannya iaitu membuka sebuah firma yang menawarkan servis konsultasi setanding seperti Dato Dr Fadzilah Kamsah.Oleh itu, bagi Aida untuk mencapai impiannya itu, sekarang menurut beliau sedang menunggu panggilan daripada Inter-Excel Advisory (Aviation Support Company), Bank Muamalat dan TV3. Minat beliau dalam Consultancy, Corporate dan Communication and Media menjadikan beliau terus- menerus mencapai impiannya malah beliau juga ada merancang dalam masa setahun untuk  menyambung ke peringkat ijazah dan seterusnya PhD.

 

Tidak lupa juga sebagai pengakhiran temubual kami bersama tokoh cemerlang ini untuk memberikan sedikit pesanan dan tips untuk pelajar-pelajar iKOM yang lain.

 

"Aktifkan diri dalam program di dalam dan di luar universiti kerana boleh menggilap soft skills secara tak langsung. Jaga hubungan baik sesama makhluk. Dengan ibu bapa, pensyarah, staf universiti, kawan-kawan, even dengan kucing pun kena jaga. Tidur awal, bangun awal. Elakkan habit tidur lambat. If banyak assignment or kena buat assignment last minute pun, tidur kena cukup. Selesaikan dengan cara bangun di awal pagi. Baru otak fresh.Elakkan ponteng kelas.Buat nota ringkas. Jangan takut nak libatkan diri dalam program-program di universiti. Nak jadi orang hebat, kena mula dari bawah. Saya mula daripada tidak ada siapa kenal. Datang interview untuk jadi krew festkon. Lepas daripada itu, baru org mula kenal.Jaga hubungan dengan Universiti. Jangan burukkan atau kutuk tempat kite tuntut ilmu walau teruk macam mana pun, di situ lah tempatnya juga untuk kita graduate nanti."

 

Begitulah pesanan ikhlas  Aida Zulaikha kepada semua pelajar di iKOM yang masih lagi bertungkus-lumus dalam mencapai kejayaan mereka masing-masing.

 

- IZZATI ISA-

Go to top